Blixtnedslag

 

Blixtnedslag orsakar ibland skogsbränder. Det innebär även en olycksrisk om man befinner sig utomhus. Risken att bli skadad inomhus är dock försvinnande liten.

 

Är du utomhus kan du söka skydd i en bil, eftersom bilens kaross är en bur av metall och när man skickar ström genom en sådan, leds den alltid på burens utsida. Blixten kan alltså inte passera genom kupén på en bil.

 

För att skydda byggnader krävs åskledare. Risken att drabbas av person-skador inomhus är liten. Däremot kan el-utrustning ta skada. Allt som sitter fast i väggen med en sladd är i farozonen när ett åskväder drar förbi. Observera att det inte räcker med att dra ur sladden, den måste läggas minst en meter från vägguttaget, annars kan induktion medföra att spänning överförs till den fritt liggande sladden.

 

Överspänningsskydd som går att köpa för någon hundralapp ger inget skydd vid blixtnedslag, däremot vid mindre variationer i normal nätdrift. Vill man skydda sin elanläggning från blixtnedslag måste ett åskskydd installeras i elcentralen av behörig installatör. Kostnaden är någon tusenlapp.