Branden i ett flerfamiljshus i området Hageby i Norrköping för ett par veckor sedan orsakades av att flera tv-apparater och DVD-spelare var påslagna i så kallat stand by-läge, men att det uppstår bränder i hemelektronik är ovanligt.
– Det drar ju lite ström, men jag tycker att det är ofarligt, man kan ha sin tv i standby, det är främst vid åska och blixtar som man ska drar ur sladden från väggen, säger Patrik Häll som arbetar på Norrköpings TV-service.
– Att ha en apparat i standby-läge innebär att man har lite ström i själva nätdelen som ska kicka igång teven istället för fatt vi ska trycka igång den med tummen. Det behövs lite spänning för att göra det, säger Patrik Häll.
Branden i flerbostadshuset i Hageby som uppstod lördagen den 27 april orsakades av att hemelektronik stod i standby-läge i ett vardagsrum.
Räddningstjänsten bekräftar att den här typen av brandorsak är ovanlig.
– Nej, det är inte så vanligt. Om man tittar nationellt så inträffade det ett 50-tal bränder i tv-apparater i Sverige. Det ligger stadigt runt den siffran. Jämför man med tio år tillbaka, så var det ett 150-tal bränder årligen. Det var under tjocktevens tid, så det har minskat och kommer nog att minska ännu mer, säger Samuel Andersson, brandingenjör på räddningstjänsten i Östra Götaland.
Att det brinner på eller i spisar är betydligt vanligare i de svenska hushållen. Det är 50 gånger vanligare än att det uppstår bränder i tv-apprater.
– Tittar vi nationellt så inträffar det cirka 1700 bränder kring spisar i Sverige årligen, säger brandingenjör Samuel Andersson.
Reporter Annika Selin
annika.selin@sr.se