Brandplan ska skydda Hälsingegårdar

I Världsarvets Röros i Norge jobbar man extra med brandskyddet. Men även Hälsingegårdarna har undersökts ur brandsäkerhetssynpunkt.

 

Den som någon gång sett ett hus slukas av lågor vet hur fort det kan gå från att elden sätter sig i väggarna tills bara ett utbrunnet skal står kvar.

Och tänk dig att just det här huset klassas som ett av de mest enastående och av stor betydelse för hela mänskligheten.

På lördag invigs Gävleborgs första världsarv, sju Hälsingegårdar som består av kultur- och naturmiljöer som man helst vill bevara för evigt.

I Röros i Norge, ett Världsarv som Gävleborg nu kan snegla mot, har man jobbat extra mycket med brandskydd. Men även här i Gävleborg har man utrett vilka brandrisker det finns för Hälsingegårdarna, och hur man bäst förebygger dem.

– UNESCO skickar inte med några pengar för att förbättra brandskyddet. Det är upp till varje fastighetägare att se till att det är okej, säger Lars Nises, brandingenjör och den som kontrollerat hur brandskyddet ser ut på Hälsingegårdarna.

Han godkände det brandskydd som fanns på gårdarna, men kom även med förslag på hur det kan förbättras för att förhindra att någon av gårdarna förstörs i lågorna i framtiden.

Förhållandena skiljer sig åt mycket mellan gårdarna. En del av dem beräknas få assistans på 30-40 minuter, en tid på vilket ett hus hinner totalförstöras. Många är bebodda, andra tomma.

– Vad vi kom fram till är att man måste ha fungerande brandvarnare. Man får även lov att kunna släcka själv, eftersom gårdarna ofta ligger på så långt avstånd från brandkåren, säger Lars Nises.

 

Källa: P4 Gävleborg

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter